Ricky Linden logo

Tillbaka

Tiktok i Kinas händer

Insändare ursprungligen publicerad i HBL - 27 maj 2020.

[pdf]

Att använda Tiktok är, förutom att låta sin egen och sina barns data säljas till högst bjudande, att aktivt hjälpa Kina utveckla sitt globala övervakningsmaskineri.

Tiktok är en populär app, speciellt bland unga, fastän den på senare tid även blivit populär bland vuxna. När HBL skriver om appen är det dock beklagligt att Tiktoks integritetsproblem inte nämns över huvud taget.

När journalisten Matthias Eberl i december förra året spårade så kallade "trackers" i appen var resultaten i mindre tekniska termer att Tiktok skickar åtminstone användares personliga data, vilken enhet som används samt vilka slags videor som ses både till Facebook och till Appsflyer. När Appsflyer väl fått datan kan de i sin tur skicka det vidare till ungefär 4 500 företag.

Bytedance, utvecklaren av Tiktok, är ett kinesiskt företag. All data skickas vidare till Bytedances servrar i Peking, Kina. Ett land med väldigt annorlunda lagar och rättigheter gällande användares data än till exempel EU-länder. Som bekant måste företag i Kina samarbeta med det kinesiska kommunistpartiet.

För att träna till exempel ansiktsigenkänning behövs stora mängder data. Var och en må installera och använda vilken app de så önskar, men att använda Tiktok är, förutom att låta sin egen och sina barns data säljas till högst bjudande, att aktivt hjälpa Kina utveckla sitt globala övervakningsmaskineri.

För tillfället undersöks om Tiktok brutit mot USA:s integritetslagar när det gäller barn.